Convair F2Y Sea Dart

Amerikaanse onderscheppingsvliegtuig

De Convair F2Y Sea Dart was een project voor straalvliegtuigen, ontwikkeld op verzoek van de Amerikaanse marine. Er werden slechts vijf prototypes gebouwd en het is tot op de dag van vandaag (2017) het enige watervliegtuig ter wereld dat de geluidsbarrière heeft overschreden.

Het werd omgedoopt tot YF-7 in 1962, na de goedkeuring van een standaardisatie van benamingen voor de vier wapens, hoewel het vervolgens uit actieve dienst werd teruggetrokken.

Het Sea Dart-project begon toen Convair meedeed aan de aanbesteding van een supersonisch onderscheppingsvliegtuig, gelanceerd door de Amerikaanse marine in 1948. Er was veel scepsis over de werking van supersonische vliegtuigen op vanaf de dekken van vliegdekschepen, daarom had de Amerikaanse marine in die tijd veel subsonische jagers besteld. De bezorgdheid had enige basis, aangezien veel onderzoeken toentertijd toonden dat supersonica een lange afrolafstand vereiste, een hoge naderingssnelheid had en niet erg stabiel of gemakkelijk te beheersen was - al deze factoren. lastig zijn op een vliegdekschip.

Omdat zijn voorstel succesvol was, ontving Convair eind 1951 de bestelling voor twee prototypes. Twaalf productievliegtuigen werden besteld voordat er zelfs maar een prototype vloog. Er is nooit bewapening geïnstalleerd op een Sea Dart, maar het was de bedoeling om het productiemodel te bewapenen met vier 20 mm kanonnen en een batterij ongeleide raketten met intrekbare staart (FFAR-type) 1. Vier vliegtuigen in de bestelling werden opnieuw ontworpen voor in-service testen en acht productie-eenheden werden onmiddellijk toegevoegd.

Bron: Wikipedia