USS Yorktown (CV-5)

Vliegdekschip

De USS Yorktown (CV-5) was een vliegdekschip van de Amerikaanse marine gestationeerd in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en naamgever van een klasse van drie vliegdekschepen. Ze werd ook "The Fighting Lady" genoemd. Ze streed samen met de USS Lexington (CV-2) in de Slag in de Koraalzee (waar de USS Lexington tot zinken werd gebracht) en daarna in de Slag om Midway.

De USS Yorktown verliet Norfolk op 16 december 1941 en stoomde naar de Stille Oceaan via het Panamakanaal. Daarvoor was haar voormalige bewapening in Norfolk vervangen door 20 mm snelvuur-Oerlikon-kanonnen. Ze bereikte San Diego op 30 december 1941, waar ze het vlaggenschip werd van viceadmiraal Frank Jack Fletcher, de commandant van Task Force 17. De eerste opdracht van het vliegdekschip was het escorteren van een konvooi naar het eiland Samoa.

Ondergang

Op 5 juni om 06u25 pikte de radar van de USS Hughes een Japans verkenningsvliegtuig op. Het was afkomstig van de kruiser Chikuma en om 06u52 seinde de piloot door, dat hij een vijandelijke vliegdekschip van de Yorktown-klasse verkend had, en dat deze niet ernstig beschadigd was, aldus de piloot. Deze boodschap bezegelde het lot van de USS Yorktown. Zodra admiraal Yamamoto ingelicht was, stuurde hij een radiobericht aan luitenant-ter-zee Yahatchi Tanabe van de I-168-onderzeeër, die nog voor de kust van Midway lag. De I-168 moest de USS Yorktown opzoeken en vernietigen.

Bron en alle informatie: Wikipedia