USS Saratoga (CV-3)

Vliegdekschip

USS Saratoga (CV-3) was een Lexington-klasse vliegdekschip, gebouwd voor de Amerikaanse marine in de jaren twintig. Oorspronkelijk ontworpen als een kruiser, werd ze tijdens de bouw omgebouwd tot een van de eerste vliegdekschepen van de marine om te voldoen aan het Washington Naval Treaty van 1922.

vliegdekschip saratoga - lexingtong - buck danny

Kort na de Japanse aanval op Pearl Harbor was Saratoga het middelpunt van de onsuccesvolle Amerikaanse poging om Wake Island te ontzetten en werd een paar weken later door een Japanse onderzeeër getorpedeerd. Na langdurige reparaties ondersteunde het schip troepen die deelnamen aan de Guadalcanal-campagne en haar vliegtuig bracht de lichte drager Ryūjō tot zinken tijdens de Slag om de oostelijke Salomons in augustus 1942. Ze werd de volgende maand opnieuw getorpedeerd en keerde terug naar het gebied van de Salomonseilanden nadat de reparaties waren voltooid. .

In 1943 ondersteunde Saratoga de geallieerde troepen die betrokken waren bij de New Georgia Campaign en de invasie van Bougainville op de noordelijke Salomonseilanden en haar vliegtuig viel in november tweemaal de Japanse basis in Rabaul aan. Begin 1944 bood haar vliegtuig luchtsteun tijdens de Gilbert- en Marshalleilanden-campagne voordat ze enkele maanden naar de Indische Oceaan werd overgebracht om de Britse oostelijke vloot te ondersteunen bij het aanvallen van doelen op Java en Sumatra. Na een korte refit medio 1944 werd het schip de rest van het jaar een opleidingsschip.

Bron: Wikipedia

het dek van een vliegdekschip - buck danny